8.–10.11.2019

Wet-Plate Collodion Workshop – an Introduction

 

Wet-Plate Collodion was a mid to late 19th century process invented by Fredrick Scott Archer and made famous by the likes of Julia Margaret Cameron and Gustave Le Gray. It is now experiencing a renaissance with a new generation of photographic artists (most famously perhaps Sally Mann) discovering its unique qualities.

The course starts with a talk exploring the history of this fascinating technique and with a walk through of the process. You will gain knowledge of the chemicals and equipment needed, including the health and safety requirements. During the workshop, you will learn how to prepare, expose, process and finish positive plates (glass and metal 9x12cm, 13x18cm and possibly 18x24cm if there is enough time).

Previous knowledge on analogue photographic materials and large format photography is a definite benefit. The course will be held in Finnish if all the participants speak it. The course handouts will be in English. The course is taught by artist Jenni Haili.

www.jennihaili.com

Fri 8.11. @ 17-20 History, theory and preparation of the chemicals

Sat 9.11. @ 10-18 Wet-plate photography: tintypes and ambrotypes

Sun 10.11. @ 10-18 Scanning and finalising the pictures

Included in the course fee 150€ are all the required chemicals and equipment as well as 2-4 plates / person. The participants are encouraged to bring with them something small (to fit on a table top) to photograph a still-life of. If you are very sensitive to odors and/or fumes, please bring a personal breathing mask. The smell of ether can be rather strong despite of proper ventilation.

The course takes place in the Mörk-darkroom run by the Finnish Darkroom Association. The address is Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki. The entrance is from the side of Nokiantie 2, 3rd floor. Lunch is not included in the course fee. There is a mini-kitchen at the darkroom and a restaurant and grocery store nearby.

Additional information and questions regarding the course: Jenni Haili, jenni.haili@gmail.com

Questions regarding signing up or paying the course: Executive director Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Sign-up through Holvi webshop: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


2.–16.8.2019

Fraktion – Osia -ryhmänäyttely Raaseporin valokuvakeskuksessa

 

Suomen Pimiötaiteilijat ry:n historian toinen vuosinäyttely, Fraktion – Osia, järjestettiin Raaseporin valokuvakeskuksessa Karjaalla 2.8-16.8.2019.

 

4.–6.10.2019

Vedostuksen peruskurssi lokakuussa

 

Kurssi on hopeagelatiinivedostuksen peruskurssi, jolle ovat tervetulleita kaikki vedostuksesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan vedostanut kuvaa pimiössä tai se olisi päässyt tyystin unohtumaan. Tarvittaessa opetus myös englanniksi. Kurssia opettaa kokenut valokuvataiteilija ja opettaja Katri Lassila.


Pe 4.10. Klo 17–20 Teoriaosuus ja pimiöön tutustuminen

La 5.10. Klo 10–18 Vedostusta

Su 6.10. Klo 10–18 Vedostusta ja kuvien viimeistelyä


Kurssilla käydään läpi ainakin seuraavat asiat:

 • Negatiivin arviointi ja valinta

 • Vedostusprosessin kulku

 • Valotusajan määritys, koevedokset

 • Lopullisen valotuksen määrittäminen ja hyvän vedoksen työstäminen

 • Kuvan huuhtelu ja kuivattaminen

 • Kuvan viimeistely


Kurssimaksu 135€ sisältää valokuvakemiat ja 30kpl valokuvapapereita. Mikäli vedostuskärpänen puraisee, voi lisää papereita lunastaa käyttöönsä paikan päällä.

Kurssilla ei opeteta valokuvausta tai filmien kehitystä. Osallistujien tulee tuoda mukanaan omat mustavalkoiset valokuvanegatiivit, joiden pohjalta kuvat vedostetaan. Oman negatiivin puuttuessa sellaisen saa lainata yhdistykseltä.

Pimiö on hyvin tuuletettu ja työturvallinen, mutta suosittelemme oman hengityssuojaimen hankkimista etenkin, jos olet herkkä hajuille tai sinulla on allergioita tai astmaa.

Kurssimaksuun ei kuulu ruokailu. Pimiöllä on toimiva keittiö, jossa voi lämmittää omaa lounasruokaa. Lähistöllä on myös ravintoloita ja kauppa.

Opetuspaikkana Suomen Pimiötaiteilijat ry:n pimiö Mörk, Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki. Käynti Nokiantien puolelta, 3. kerros.

www.katrilassila.com

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Katri Lassila, katri.lassila@aalto.fi, 0414563336

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Ilmoittaudu mukaan Holvi-verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


30.8–1.9.2019

Filmikuvauksen peruskurssi

 

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 30.08-01.09.2019 mustavalkofilmikuvauksen peruskurssin. Kurssille ovat tervetulleita kaikki valokuvaamisesta kiinnostuneet. Kurssilla käsitellään filmikuvauksen alkeita, mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan kuvannut filmikameralla. Kurssin vetää valtiotieteiden maisteri Petri Koskensalmi.

Kurssi on käytännönläheinen - vähän teoriaa ja teknisiä perusteita ja paljon käytännön harjoittelua. Kurssilla käsitellään kameran säätöjä yleisesti sekä erityisesti valotuksen hallinnan näkökulmasta: aukon, suljin ajan ja herkkyyden (iso-luvun) vaikutusta valotukseen. Lisäksi kurssilla käsitellään filminkehitystä teoriassa ja harjoitellaan sitäkin käytännössä. Vedostuksen alkeita sivutaan tekemällä kehitetyistä negatiiveista pinnakkaiskuvat.

Pe 30.08. Klo 17–20 Teoriaosuus ja pimiöön tutustuminen

La 31.08. Klo 09–18 Kuvausta ja filminkehitystä

Su 01.09. Klo 09–18 Kuvausta, filminkehitystä ja pinnakkaisten tekoa

Kurssimaksu 135€ sisältää filmit, kemiat ja valokuvauspaperit. Kurssi on ensisijaisesti tarkoitettu niille, joilla on oma kamera. Jos et omista kameraa tai saa sellaista lainaan, niin ota yhteyttä kurssin vetäjään. Kurssilla käytetään kinokameraa, mutta halutessaan voi käyttää myös keskikoon kameraa. Ilmoitathan tästä ajoissa kurssin vetäjälle, niin kurssille hankitaan myös keskikoon filmiä.

Pimiö on hyvin tuuletettu ja työturvallinen, mutta suosittelemme oman hengityssuojaimen hankkimista etenkin, jos olet herkkä hajuille tai sinulla on allergioita tai astmaa.

Kurssimaksuun ei kuulu ruokailu. Pimiöllä on toimiva keittiö, jossa voi lämmittää omaa lounasruokaa. Lähistöllä on myös ravintoloita ja kauppa.

Opetuspaikkana Suomen Pimiötaiteilijat ry:n pimiö Mörk, Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki. Käynti Nokiantien puolelta, 3. kerros.

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Petri Koskensalmi, petri.koskensalmi@gmail.com, 050 381 3808

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Ilmoittaudu mukaan Holvi-verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


23.–26.5.2019

Art Fair Suomi '19 – Kansainvälinen nykytaidefestivaali

 

Suomen pimiötaitelijat osallistui Valokuvataiteilijoiden liiton ja MUU ry:n järjestämään Art Fair Suomi 2019 -tapahtumaan Kaapelitehtaalla toukokuussa 2019. Yhdistyksellä oli tapahtumassa oma messuosasto ja Water Body -näyttely, jossa oli teoksia kahdeksalta taiteilijalta. Yhdistys järjesti myös Katri Lassilan vetämänä paneelikeskustelun, johon osallistuivat yhdistyksen kunniajäsenet, valokuvataiteilijat Kristoffer Albrecht ja Martti Jämsä sekä valokuvataiteilija, yhdistyksen hallituksen jäsen ja toimikauden 2017–2018 puheenjohtaja Jenni Haili.

 

14.–16.6.2019

Daguerreotypia-valokuvauksen peruskurssi

 

Daguerrotypia oli ensimmäinen luotettavasti toimiva ja kaupallisesti menestynyt valokuvausmenetelmä. Se julkistettiin käyttöohjeineen vuonna 1839. Daguerrotypia on positiivimenetelmä, joka toteutetaan valokuvaamalla suoraan peilikirkkaaksi kiillotetulle hopeapintaiselle levylle. Jokainen lopputulos on uniikki. Prosessin rikas historiallinen perintö on osittain kadonnut kuluneiden yli sadan vuoden aikana. Sillä on kuitenkin runsaasti tutkimatonta potentiaalia myös nykyajan valokuvataiteilijan tarpeisiin.

Daguerrotypialla on maine vaarallisena menetelmänä, jossa käytetään tappavia myrkkyjä. Kurssilla työskentelemme kuitenkin turvallisella, ns. Becquerel-tekniikalla, jota voidaan harjoittaa esimerkiksi tavanomaisessa mv-pimiössä. Kurssilla opitaan kaikki tarvittavat vaiheet omien daguerrotyyppien valmistamiseksi sekä saadaan opastusta laitteista ja tarvikkeista oman työskentelyn jatkamiseksi. Opettajana toimii historiallisiin ja vaihtoehtoisiin menetelmiin erikoistunut valokuvaaja ja opettaja Jalo Porkkala.

www.photoporkkala.com


Pe 14.6. klo 17–20: Daguerrotypian historiaa ja teoriaa, tutustuminen välineisiin ja materiaaleihin.

La 15.6. klo 10–18: Levyjen kiillotus, herkistys ja valmistelu kuvaukseen. Osallistujat valmistavat ensimmäisen daguerrotyyppinsä: kuvaus, kehitys, kiinnitys ja kultaus.

Su 16.6. klo 10–18: Levyjen herkistys ja valmistelu kuvaukseen. Osallistujat valmistavat toisen daguerrotyyppinsä: kuvaus, kehitys, kiinnitys ja kultaus. Valmiiden levyjen suojaus ja kotelointi.


Kurssimaksu 150€ (huom. erikoishinta) sisältää materiaalit. Osallistujilla on mahdollisuus valmistaa kaksi omaa daguerrotyyppiä. Kurssin järjestäjä tarjoaa käyttöön muutamia kameroita. Käytettävän kuvauslevyn koko on 9x12cm. Omia 9x12cm/4x5” standardikasetteja hyväksyviä kameroita voi käyttää.

Kurssille osallistumiselle ei ole erityisvaatimuksia, mutta jotain kokemusta mv-työstä ja pimiörutiineista sekä laakakameran käytöstä olisi hyvä olla. Pimiö on hyvin tuuletettu ja työturvallinen, mutta suosittelemme oman hengityssuojaimen hankkimista etenkin, jos olet herkkä hajuille tai sinulla on allergioita tai astmaa.

Opetuspaikkana Suomen Pimiötaiteilijat ry:n pimiö Mörk, Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki. Käynti Nokiantien puolelta, 3. kerros.

Kysymykset kurssin sisällöstä ja lisätiedot: Jalo Porkkala, p.0500 729224, jporkkala@gmail.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset: yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Ilmoittaudu mukaan Holvi-verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


Suuren koon vedostuskurssi

5.–7.4.2019

 

Suuren koon vedostuskurssilla tutustutaan suurikokoisten (n. 100x100cm) vedosten valmistamiseen. Kuva heijastetaan pimiössä magneettiseinälle ja kuvan kehitys tapahtuu parvekelaatikoissa. Ison paperin liikuttelussa tarvitaan monta auttavaa kättä. Kurssilla ei opeteta hopeagelatiinivedostuksen perustekniikkaa, eli se tulisi olla jossain määrin hallussa ennalta. Kurssia opettaa kokenut valokuvataiteilija ja opettaja, yhdistyksen kunniajäsen Martti Jämsä.


marttijamsa.fi


Pe 5.4. Klo 17–20
Teoriaosuus ja pimiöön tutustuminen

La 6.4. Klo 10–18 Vedostusta

Su 7.4. Klo 10–18 Vedostusta ja kuvien viimeistelyä


Kurssimaksu 150€ sisältää valokuvakemiat ja kurssilla käytettävät suuret paperit.

Kurssilla ei opeteta valokuvausta tai filmien kehitystä. Osallistujien tulee tuoda mukanaan omat mustavalkoiset valokuvanegatiivit haluamassaan koossa, joiden pohjalta kuvat vedostetaan. Oman negatiivin puuttuessa sellaisen saa lainata yhdistykseltä.

Pimiö on hyvin tuuletettu ja työturvallinen, mutta suosittelemme oman hengityssuojaimen hankkimista etenkin, jos olet herkkä hajuille tai sinulla on allergioita tai astmaa.

Kurssimaksuun ei kuulu ruokailu. Pimiöllä on toimiva keittiö, jossa voi lämmittää omaa lounasruokaa. Lähistöllä on myös ravintoloita ja kauppa.

Opetuspaikkana Suomen Pimiötaiteilijat ry:n pimiö Mörk, Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki. Käynti Nokiantien puolelta, 3. kerros.

Kysymykset kurssin sisällöstä ja lisätiedot: Martti Jämsä 040 777 2881 tai martti.jamsa@gmail.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset: Yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Ilmoittaudu mukaan Holvi-verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


8.–10.3.2019

Vedostuksen peruskurssi maaliskuussa

 

Kurssi on hopeagelatiinivedostuksen peruskurssi, jolle ovat tervetulleita kaikki vedostuksesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan vedostanut kuvaa pimiössä tai se olisi päässyt tyystin unohtumaan. Tarvittaessa opetus myös englanniksi. Kurssia opettaa kokenut valokuvataiteilija ja opettaja Katri Lassila.


Pe 8.3. Klo 17–20
Teoriaosuus ja pimiöön tutustuminen

La 9.3. Klo 10–18 Vedostusta

Su 10.3. Klo 10–18 Vedostusta ja kuvien viimeistelyä


Kurssilla käydään läpi ainakin seuraavat asiat:

 • Negatiivin arviointi ja valinta

 • Vedostusprosessin kulku

 • Valotusajan määritys, koevedokset

 • Lopullisen valotuksen määrittäminen ja hyvän vedoksen työstäminen

 • Kuvan huuhtelu ja kuivattaminen

 • Kuvan viimeistely


Kurssimaksu 135€ sisältää valokuvakemiat ja 30kpl valokuvapapereita. Mikäli vedostuskärpänen puraisee, voi lisää papereita lunastaa käyttöönsä paikan päällä.

Kurssilla ei opeteta valokuvausta tai filmien kehitystä. Osallistujien tulee tuoda mukanaan omat mustavalkoiset valokuvanegatiivit, joiden pohjalta kuvat vedostetaan. Oman negatiivin puuttuessa sellaisen saa lainata yhdistykseltä.

Pimiö on hyvin tuuletettu ja työturvallinen, mutta suosittelemme oman hengityssuojaimen hankkimista etenkin, jos olet herkkä hajuille tai sinulla on allergioita tai astmaa.

Kurssimaksuun ei kuulu ruokailu. Pimiöllä on toimiva keittiö, jossa voi lämmittää omaa lounasruokaa. Lähistöllä on myös ravintoloita ja kauppa.

Opetuspaikkana Suomen Pimiötaiteilijat ry:n pimiö Mörk, Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki. Käynti Nokiantien puolelta, 3. kerros.

www.katrilassila.com

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset: Katri Lassila, katri.lassila@aalto.fi, 0414563336

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset: Yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Ilmoittaudu mukaan Holvi-verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


Portrait photography with large format camera on direct positive paper

2.–4.11.2018

 

Course by Cahute Collective

Two experienced photographic artists from Cahute Collective teach portrait photography course with a large format camera. Course takes place at Mörk on 2.– 4.11.2018. Photographs are processed in the darkroom in ecologic caffenol solution. Participants learn about large format camera photography, portrait photography, direct positive technique and ecological printing techniques. Teaching is in English and in Finnish too if necessary.

Cahute is a photo studio specialised in 8x10 portraits taken on direct positive paper processed in caffenol. Studio has been created in 2015 by Jaana Eskola and Lorenzö: “At Cahute, we believe in physical, tangible photography. We believe in photography as an object that you can hold, that you can pass on. In our practice, we strive for having the smallest environmental footprint possible.” Cahute is the only photo studio in Europe that exclusively uses the combo direct positive paper and caffenol. Both Jaana and Lorenzö have their own personal artistic projects outside of Cahute. More info about the technique and collective at www.cahute.fi


Theoretical part – Friday 2.11.2018: 17.00–20.00

A/ Introduction
1. Caffenol and direct positive paper: leaning towards ecological photography
2. Why choosing a creative technique with so many constraints?
3. “Honest photography”: large format direct positive paper at the time of Instagram

B/ Direct positive paper and caffenol: the improbable alliance
1. Direct positive paper, the black sheep of photography: from Bayard to Harman
2. Caffenol: from a class assignment to world phenomenon
3. Caffenol and direct positive paper: the alchemy behind the scenes

C/ Large format camera portraiture: going beyond the medium
1. Large format photography: let’s debunk some myths
2. The Calumet C1 8x10: principles, techniques and how to
3. Knowing the basic rules of large format photography is the best way to forget them
4. Large format portrait photographer and the model: the way of the darkslide


Practical part – Saturday 3.11. and Sunday 4.11.2018: both days 10.00–18.00

A/ Before the photo session
1. In the darkroom (how load the direct positive paper, prepare the holders)
2. In the studio (organise your space, prepare you tools, check list)

B/ During the photo session
1. Photographer and model
2. Lights, composition: learning to look through the focusing glass with a flash meter
3. The holy routine
4. Photographing with baryta paper, photographing with resin coated paper
5. Communicating with the model

C/ In the darkroom
1. Organize your space
2. Caffenol recipe: the step-by-step, degree-to-degree procedure
3. Processing and drying the baryta prints: best practices and what to avoid
4. Processing and drying the resin-coated prints: best practices and what to avoid


The course has seven places and the participation fee is 135€. The fee includes all chemicals and printing papers. Vegan soup lunch (lentil/vegetable soup) cooked by the teachers is offered on Saturday and Sunday. Coffee and tea are available free of charge during the course.

Address: Mörk, Nilsiänkatu 11–13F, Helsinki, entrance Nokiantie, 3rd floor

Questions about the course content: contact(at)cahute.fi

Questions about signing up and paying: Natalia Kopkina, nkopkina(at)gmail.com

Sign up at Holvi shop: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


5.–7.10.2018

Basics of B&W Printing in English

 

Katri Lassila teaches her well received Basics of Black and White Darkroom Printing -course in English at Mörk 5.–7.10.2018.

During the course Katri teaches the basics of silver gelatin printing. Everyone interested are warmly welcome, any previous experience of darkroom printing isn't needed. Also welcome are all those who've at some point known but then forgotten all about the darkroom work. However, to be able to participate, students must bring along their own black and white negatives. There isn't enough time during this course to learn also about film developing. For instance Fotoyksi at Fredrikinkatu and Telefoto at Liisankatu develop black and white films. Telefoto has sometimes almost two weeks developing time, so it's recommended to act early.

Katri Lassila (MFA) is well known photographic artist and experienced teacher, who's been teaching at Aalto University both at the Photography and Cinema Departments. Lassila's own photographic work consists solely of black and white darkroom photography. Lassila was taught the art of silver gelatin printing by photographic artist Pentti Sammallahti before her studies at the university level.

www.katrilassila.com

The course has seven places and the participation fee is 135€. The fee includes all chemicals and printing papers. The fee does not include meals. On Saturday and Sunday the students may eat their own lunch at Mörk or visit any of the nearby restaurants. Coffee and tea are available at all times free of charge during the course.


Friday 05.10. 5pm – 8pm: Theory lectures, evaluating the negatives

Saturday 06.10. 10am – 6pm: Printing

Sunday 07.10. 10am – 6pm: Printing and finalizing the prints


At least the following steps are taught during the course:

 • Evaluating the negative and choosing the ones for printing

 • The overall silver gelatin printing process

 • Choosing the exposure time and making the test prints

 • Deciding the final exposure and applying the supplement exposures

 • Making the fine print

 • Rinsing and drying

 • Finishing the print


Mörk: Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki, 3rd floor

Sign up at Holvi shop:
https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/

Questions about the course content:
Katri Lassila, katri.lassila(at)aalto.fi, 041 456 3336

Questions about the signing up and paying:
Natalia Kopkina, nkopkina(at)gmail.com


11.–12.8.2018

Ekologinen vedostus elokuussa

 

Valokuvauksen ekologisuutta tarkasteleva peruskurssi järjestetään 11.–12.8.2018 Suomen Pimiötaiteilijat ry:n Mörk-pimiössä Helsingissä. Kurssilla lähestytään valokuvausta ja sen menetelmiä ekologisen elämäntavan kautta.

Jari Eklund  (s.1962) työskentelee valokuvataiteilijana Perhonjokilaaksossa. Koulutukseltaan Eklund on valokuvaaja(VAT) ja kuvataiteilija.  Hän käyttää työssään analogista valokuvausprosessia: M/V-ja kromogeenisen väritekniikan lisäksi ns.vaihtoehtoisia valokuvausmenetelmiä (anthotypia, syanotypia, saltprint, bromoil). Viime vuosina hän on ollut kiinnostunut ekologisista valokuvausmenetelmistä ja vedostanut töitään mm. turvelevyile.

Pietu Pohjalainen on Suomen Pimiötaiteilijat ry:n aktiivi ja innostunut valokuvauksen harrastaja. Pietu on vetänyt filmikuvauksen peruskursseja Mörkillä viimeisten kahden vuoden aikana ja toiminut avustajana vedostuksen peruskursseilla.

Lauantaina 11.8.2018:
Jari Eklund, “Valokuvauksen ekologisuudesta”
klo 13-14 Luento: Taustoja
klo 14-15 Case: Vuosi ilman sähköä
klo 15-16 Luento: Ekologisuus valokuvausmenetelmisssä

Sunnuntaina 12.8.2018:
Pietu Pohjalainen, “Hopeapohjaiset ja ekologisuus”
klo 11-18 Vedostusta. Päivän aikana kokeillaan käytännössä ekologisia ja myrkyttömiä vedostus- ja sävytysmenetelmiä mustavalkoisen valokuvan yhteydessä. Omat negatiivit mukaan.

Kurssin sisältö on itsenäinen kokonaisuus. Se toimii kuitenkin osaltaan myös johdantona talvella 2018-2019 järjestettävään vaihtoehtoisten valokuvausmenetelmien kurssiin.

Opetuspaikkana Suomen Pimiötaiteilijat ry:n pimiö Mörk, Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki. Käynti Nokiantien puolelta, 3. kerros.

Kurssimaksu 50€. Kurssimaksuun ei kuulu ruokailu. Pimiöllä on toimiva keittiö, jossa voi lämmittää omaa lounasruokaa. Lähistöllä on myös ravintoloita ja kauppa.

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset: yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset: Jari Eklund, jarieklundfotographer@gmail.com, 041-4563336

Ilmoittaudu mukaan Holvi-verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


Neulanreikävalokuvauskurssi

27.–29.4.2018

 

Valokuvataiteilija Marja Pirilä on erikoistunut neulanreikä- ja camera obscura -menetelmiin ja käyttänyt niitä työssään 1990-luvulta lähtien. Pirilä on myös opettanut näitä tekniikoita lukuisissa työpajoissa Suomessa ja ulkomailla. 

www.marjapirila.com

Kurssilla koetaan valokuvan synty ja taika rakentamalla omat neulanreikäkamerat ja valottamalla mustavalkoisia paperinegatiiveja, joista vedostetaan pinnakkaismenetelmällä kuvia. Kurssi sopii kaikille asiasta kiinnostuneille.

Perjantai 27.4. klo 18–21:
Luento neulanreikävalokuvauksen historiasta ja nykykuvaajista sekä kameroiden suunnittelun, valmistuksen ja käytön perusteista. Neulanreikäkameroiden ideointia, suunnittelua ja rakentamista.

Tuo mukanasi jo ensimmäiseksi illaksi:
a) erilaisia ja erikokoisia valoa läpäisemättömiä pahvi-, muovi- tai peltirasioita/laatikoita/esineitä, jotka haluaisit muuntaa neulanreikäkameraksi.
b) omat sakset, viivoitin ja mattoveitsi

Lauantai 28.4. klo 10–17:
Kameroiden suunnittelua, rakentamista, testaamista ja kuvaamista. Paperinegatiivien kehitystä ja vedostamista.

Sunnuntai 29.4. klo 10-17:
Kuvaamista ja vedostamista. Yhteenveto.

Halukkaat voivat osallistua kansainväliseen Neulanreikäpäivään ja ladata teoksensa nettisivuille koko maailman nähtäväksi: www.pinholeday.org

Yhteystiedot:
Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset: Marja Pirilä, pirila@kolumbus.fi, 040 7166979

Kurssille voi ilmoittautua ja samalla maksaa osallistumisen Holvin verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


2018

 

KEVÄÄN KURSSIT

Filmikuvauksen peruskurssi                                                                13.-15.4.2018
Paluu mustavalkokuvaukseen - yhdistyksen kameroilla
opetellaan valotuksen perusteita ja filmin kehitystä 
filosofian tohtori Pietu Pohjalaisen ohjauksessa.


Musta-valkovedostuksen peruskurssi                                                 20.-22.4.2018  Valokuvataiteilija ja tohtorikoulutettava Katri Lassilan
vetämällä kurssilla tutustutaan pimiötyöskentelyn
perusteisiin. 


Musta-valkovedostuksen jatkokurssi                                                  25.-27.5.2018
Valokuvataiteilija ja taiteentohtori Kristoffer Albrechtin
vetämä mestarikurssi, jossa syvennytään
pimiötyöskentelyyn syvällisesti.


Tulossa myös erikoiskursseja lähiaikoina!

Lisätietoa kursseista ja kurssille ilmoittautuminen verkkokaupassa:

https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat


24.2.–24.3.2018

AURINGON LAPSIA -pimiötaiteilijoiden ryhmänäyttely Povan galleriassa

Vain siksi, että kasvit ovat vihreitä ja osaavat yhteyttää, maapallolla on happea hengitettäväksi. Mutta siihen tarvitaan aurinkoa ja kukat ovat auringon lapsia niin kuin me kaikki.” (Leena Krohn: Auringon lapsia)

Myös valokuvat ovat auringon lapsia. Valokuvan alkuperä on fotokemiallinen ja me pimiötaiteilijat vaalimme tätä tekniikkaa. On hämmentävää, kuinka samankaltainen tämä prosessi on fotosynteesin kanssa. Molemmat muodostuvat kahdesta vaiheesta: valoreaktioista/valon kuvaamisesta ja pimeäreaktioista/pimiötyöskentelystä. Fotosynteesin ensimmäisessä vaiheessa valoherkkä lehtivihreä sitoo auringon energian molekyyleihin (valon osuessa filmin valoherkkiin hopeahalideihin syntyy reaktio minkä seurauksena filmille muodostuu latentti, näkymätön kuva), tätä seuraa pimeäreaktiot, jolloin talteen otetun energian avulla hiilidioksidista syntetisoidaan hiilihydraatteja ja sivutuotteena syntyy happea (valotettu filmi kehitetään ja kuva muuttuu näkyväksi negatiiviksi, pimiössä tästä negatiivista vedostetaan valokuva ja sivutuotteena saattaa syntyä taidetta). 

Fotokemiallisessa prosessissa valo kuolee ja syntyy monta kertaa. Ensin valonsäteet syntyvät auringossa, sitten ne häviävät matkallaan, kunnes osuvat kohteeseensa ja syntyvät valoksi, siirtyvät ajasta ikuisuuteen tallentuessaan filmiruudulle, syntyvät taas uudelleen suurennuskojeen valossa ja kuolevat paperilla, lopulta kun viimeistelty vedos laitetaan esille ja valaistaan, niin alkuperäiset valonsäteet elpyvät kuin kukat vedessä.


Näyttelystä julkaistiin juttu Ilkka -lehdessä 14.3.2018: ”Kuvan pintaan jää aitoa hopeaa”

 

3.-5.11.2017

FILMIKUVAUKSEN PERUSKURSSI

 

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 3.-5.11.2017 mustavalkofilmikuvauksen peruskurssin, jolle ovat tervetulleita kaikki valokuvaamisesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan kuvannut filmikameralla. Kurssin vetää filosofian tohtori Pietu Pohjalainen.

Perjantai 3.11. klo 17:30-19:30:

 • pimiötilan ja välineistön esittely

 • valokuvauksen perusteet – aika, aukko, herkkyys

 • filmien ominaisuuksista

Lauantai 4.11. klo 10:00-15:00:

 • filmikuvausharjoituksia

 • valotuksen arvioiminen ja mittaaminen

 • filmin kehitys

Sunnuntai 5.11. klo 10:00-15:00:

 • kehitetyn filmin skannaaminen

 • lisää filmikuvausharjoituksia

 • filmin vedostaminen (yhteisharjoitus)

Kurssimaksu on 50€ ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki kiinnostuneet. Kurssimaksu sisältää opetuksen, viikonlopun ajaksi kameran käytöön sekä tarvittavat filmimateriaalit.

Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
FT Pietu Pohjalainen, ppohja@gmail.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com


27.–29.10.2017

ISON KAMERAN KURSSI

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää yhteistyössä Suomen Valokuvahistoriallisen Yhdistyksen kanssa ison kameran käyttökurssin 27. – 29.10.2017. Kurssi on alkeis- ja peruskurssi ison kameran käytöstä kiinnostuneille. Kurssia opettaa Veikko Kallio ja Keijo Westerberg, jotka ovat pitkän ammattiuran valokuvaajia.

Kurssi koostuu kolmesta opetuspäivästä ja sisältää mm. kameran säädöt, syvyysterävyyden ja perspektiivin hallinnan, objektiivit, käytettävät lisävarusteet ja materiaalit sekä kuvaamisen. Kurssilla käytetään niin laaka- kuin rullafilmimateriaalia, jotka kehitetään Mörk-pimiössä. Kurssilla ei varsinaisesti keskitytä vedostamiseen, mutta negatiiveista on mahdollisuus tehdä pinnakkaiset.

Perjantai 27.10. klo 17–20: Teoriaosuus.
Lauantai 28.10. klo 10–17: Kameran käyttö ja kuvaaminen. Filmien kehitys.
Sunnuntai 29.10. klo 10–16: Kuvaaminen, filmien kehitys, pinnakkaisten valmistaminen.

Kurssin hinta on 135€. Hintaan sisältyvät 4-5 kpl mv-laakafilmejä, kemikaalit sekä muut tarvittavat materiaalit. Kurssimaksuun ei kuulu ruokailu. Pimiöllä on toimiva keittiö, jossa voi lämmittää omaa lounasruokaa.

Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys, svhyry@gmail.com
https://www.svhy.org/

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com, 040 760 1545


24.–26.11.2017

MUSTA-VALKOVEDOSTUKSEN JATKOKURSSI MARRASKUUSSA

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 24.–26.11.2017 vuoden toisen hopeagelatiinivedostuksen jatkokurssin. Kurssi on tarkoitettu musta-valkovedostuksen perustaidot hallitseville. Kurssia opettaa tunnettu valokuvataiteilija ja taiteentohtori Kristoffer Albrecht, joka on opettanut valokuvausta, mm. vedostamista, noin 30 vuotta.

Kurssi koostuu kolmesta opetuspäivästä ja sisältää mm. negatiivien arvioinnin, valotuskäytännöt, vedostuspäiväkirjan pitämisen jne. Kurssilla harjoitellaan vedoksen heikentämistä sekä sävyttämistä. Myös valmiin vedoksen jälkikäsittelyyn liittyvät asiat tulevat kurssilla tutuiksi, kuten kuivan vedoksen suoristaminen ja prikkaaminen sekä valmiin vedoksen arvioiminen. Kurssilla käsitellään myös vedoksen esillepanoon liittyviä asioita.

Perjantai 24.11. klo 18–21: Teoriaosuus. Kurssilaisten negatiivimateriaaliin tutustuminen.
Lauantai 25.11. klo 9–16: Vedostamista. Sävyttämistä.
Sunnuntai 26.11. klo 9–16: Vedostamista. Sävyttämistä. Jälkikäsittely. Yhteenveto.

Kurssin hinta on 150€. Hintaan sisältyvät kemikaalit sekä 30 kpl baryyttivedostuspaperia. Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Kristoffer Albrecht, albrecht.kristoffer@gmail.com, 040 738 7560
www.kristofferalbrecht.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com, 040 760 1545


15.–17.9.2017

VEDOSTUKSEN PERUSKURSSI SYYSKUUSSA

Katri Lassilan menestyksekäs vedostuksen peruskurssi pidetään uudelleen syksyn alussa 15.–17.9.2017.

Kurssi on hopeagelatiinivedostuksen peruskurssi, jolle ovat tervetulleita kaikki vedostuksesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan vedostanut kuvaa pimiössä tai se olisi päässyt tyystin unohtumaan. Kurssia opettaa kokenut valokuvataiteilija ja opettaja Katri Lassila. www.katrilassila.com

Kurssin hinta on 135€ ja kurssille mahtuu seitsemän ensimmäistä ilmoittautunutta. Kurssimaksu sisältää valokuvakemiat ja 30kpl valokuvapapereita. Mikäli vedostuskärpänen puraisee, voi lisää papereita lunastaa käyttöönsä paikan päällä.

Pe 15.09. Klo 17–20: Teoriaosuus
La 16.09. Klo 10–18: Vedostusta
Su 17.09. Klo 10–18: Vedostusta ja kuvien viimeistelyä

Kurssilla käydään läpi ainakin seuraavat asiat:

 • Negatiivin arviointi ja valinta

 • Vedostusprosessin kulku

 • Valotusajan määritys, koevedokset

 • Lopullisen valotuksen määrittäminen ja hyvän vedoksen työstäminen

 • Kuvan huuhtelu ja kuivattaminen

 • Kuvan viimeistely

Kurssille voi ilmoittautua ja samalla maksaa osallistumisen Holvin verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/

Kurssin sisältöön liittyvät kysymykset:
Katri Lassila, katri.lassila(at)aalto.fi, 041 456 3336

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina(at)gmail.com


25.–27.8.2017

MUSTA-VALKOVEDOSTUKSEN JATKOKURSSI (uusi ajankohta)

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 25.–27.8.2017 hopeagelatiinivedostuksen jatkokurssin. Kurssi on tarkoitettu musta-valkovedostuksen perustaidot hallitseville. Kurssia opettaa tunnettu valokuvataiteilija ja taiteentohtori Kristoffer Albrecht, joka on opettanut valokuvausta, mm. vedostamista, noin 30 vuotta.

Kurssi koostuu kolmesta opetuspäivästä ja sisältää mm. negatiivien arvioinnin, valotuskäytännöt, vedostuspäiväkirjan pitämisen jne. Kurssilla harjoitellaan vedoksen heikentämistä sekä sävyttämistä. Myös valmiin vedoksen jälkikäsittelyyn liittyvät asiat tulevat kurssilla tutuiksi, kuten kuivan vedoksen suoristaminen ja prikkaaminen sekä valmiin vedoksen arvioiminen. Kurssilla käsitellään myös vedoksen esillepanoon liittyviä asioita.

Perjantai 25.8. klo 18–21: Teoriaosuus. Kurssilaisten negatiivimateriaaliin tutustuminen.
Lauantai 26.8. klo 9–16: Vedostamista. Sävyttämistä.
Sunnuntai 27.8. klo 9–16: Vedostamista. Sävyttämistä. Jälkikäsittely. Yhteenveto.

Kurssin hinta on 150€. Hintaan sisältyvät kemikaalit sekä 30 kpl baryyttivedostuspaperia. Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Kristoffer Albrecht, albrecht.kristoffer@gmail.com, 040 738 7560
www.kristofferalbrecht.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com, 040 760 1545


19.5.2017

AVOIMET OVET

Suomen Pimiötaiteilijat Ry esittelee Mörk-pimiötä Kuvataideakatemian järjestämässä Open Studios -tapahtumassa 19. toukokuuta kello 11-18. Tervetuloa tutustumaan!


2.–4.6.2017

FILMIKUVAUKSEN PERUSKURSSI

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 2.–4.6. 2017 mustavalkofilmikuvauksen peruskurssin, jolle ovat tervetulleita kaikki valokuvaamisesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan kuvannut filmikameralla. Kurssin vetää filosofian tohtori Pietu Pohjalainen.

Perjantai 2.6. klo 17:30-20:00
- pimiötilan ja välineistön esittely
- valokuvauksen perusteet – aika, aukko, herkkyys
- valotuksen arvioiminen ja mittaaminen
- filmien ominaisuuksista

Lauantai 3.6. klo 10:00-16:00
- filmikuvausharjoituksia
- salamakuvaus filmillä
- keskiformaatin käyttäminen (yhteisharjoitus)
- filmin kehitys

Sunnuntai 4.6 klo 10:00-16:00
- kehitetyn filmin skannaaminen
- lisää filmikuvausharjoituksia
- filmin vedostaminen (yhteisharjoitus)

Yhdistyksen puolesta tarjolla on lainaksi filmikameroita (Olympus OM-1 ja Pentax Spotmatic), mutta myös oman filmikameran voi ottaa mukaan. Kurssimaksu on 50€ ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki kiinnostuneet. Kurssimaksu sisältää opetuksen, viikonlopun aikana käytettävän filmirullan sekä yhteisten osuuksien materiaalit. Mustavalkokärpäsen purressa harrastusta voi jatkaa yhdistyksen järjestämillä vedostuksen perus- ja jatkokursseilla.

Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


10.-12.3.2017

VEDOSTUKSEN PERUSKURSSI MAALISKUUSSA

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää historiansa ensimmäisen kurssin 10.–12.3.2017. Se on hopeagelatiinivedostuksen peruskurssi, jolle ovat tervetulleita kaikki vedostuksesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan vedostanut kuvaa pimiössä tai se olisi päässyt tyystin unohtumaan. Kurssia opettaa kokenut valokuvataiteilija ja opettaja Katri Lassila. Kurssin hinta on 135€ ja kurssille mahtuu seitsemän ensimmäistä ilmoittautunutta. 

Kurssille voi ilmoittautua ja samalla maksaa osallistumisen Pimiötaiteilijoiden/Holvin verkkokaupan kautta osoitteessa https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/. Kurssimaksu sisältää valokuvakemiat ja 30kpl valokuvapapereita. Mikäli vedostuskärpänen puraisee, voi lisää papereita lunastaa käyttöönsä paikan päällä.

Aikataulu:
Pe 10.03. Klo 17–20: Teoriaosuus
La 11.03. Klo 10–18: Vedostusta
Su 12.03. Klo 10–18: Vedostusta ja kuvien viimeistelyä


Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset: 
Toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset: 
Puheenjohtaja Katri Lassila, katri.lassila@aalto.fi


9.3.2017

KUNNIAJÄSENTEN JUHLISTAMINEN

Suomen Pimiötaiteilijat ry:n hallitus nimesi yhdistykselle kaksi kunniajäsentä, jotka valittiin vuoden ensimmäisessä kokouksessa. Kunniajäseniksi hallituksen yksimielisellä päätöksellä valittiin valokuvataiteilijat Pentti Sammallahti ja Kristoffer Albrecht, jotka ovat läpi koko uransa ainutlaatuisella tavalla edistäneet, opettaneet ja kehittäneet pimiövedostustaiteen perinnettä Suomessa ja ulkomailla. Vastavalittuja kunniajäseniä juhlistamme pimiössämme Mörkissä torstaina 9.3. Klo 17–19. Tervetuloa kilistämään kuohuvaa iloisissa merkeissä kunniajäsenten ja meidän kanssa!


4.11.2016

TERVETULOA MÖRKIN AVAJAISIIN!

Tule juhlimaan kanssamme perjantaina 4.11.2016 klo 18.00 alkaen.

Ohjelmassa on ruokaa, juomaa, live-musiikkia ja ilonpitoa!