11.–12.8.2018

Ekologinen vedostus elokuussa

 

Valokuvauksen ekologisuutta tarkasteleva peruskurssi järjestetään 11.–12.8.2018 Suomen Pimiötaiteilijat ry:n Mörk-pimiössä Helsingissä. Kurssilla lähestytään valokuvausta ja sen menetelmiä ekologisen elämäntavan kautta.

Jari Eklund  (s.1962) työskentelee valokuvataiteilijana Perhonjokilaaksossa. Koulutukseltaan Eklund on valokuvaaja(VAT) ja kuvataiteilija.  Hän käyttää työssään analogista valokuvausprosessia: M/V-ja kromogeenisen väritekniikan lisäksi ns.vaihtoehtoisia valokuvausmenetelmiä (anthotypia, syanotypia, saltprint, bromoil). Viime vuosina hän on ollut kiinnostunut ekologisista valokuvausmenetelmistä ja vedostanut töitään mm. turvelevyile.

Pietu Pohjalainen on Suomen Pimiötaiteilijat ry:n aktiivi ja innostunut valokuvauksen harrastaja. Pietu on vetänyt filmikuvauksen peruskursseja Mörkillä viimeisten kahden vuoden aikana ja toiminut avustajana vedostuksen peruskursseilla.

Lauantaina 11.8.2018:
Jari Eklund, “Valokuvauksen ekologisuudesta”
klo 13-14 Luento: Taustoja
klo 14-15 Case: Vuosi ilman sähköä
klo 15-16 Luento: Ekologisuus valokuvausmenetelmisssä

Sunnuntaina 12.8.2018:
Pietu Pohjalainen, “Hopeapohjaiset ja ekologisuus”
klo 11-18 Vedostusta. Päivän aikana kokeillaan käytännössä ekologisia ja myrkyttömiä vedostus- ja sävytysmenetelmiä mustavalkoisen valokuvan yhteydessä. Omat negatiivit mukaan.

Kurssin sisältö on itsenäinen kokonaisuus. Se toimii kuitenkin osaltaan myös johdantona talvella 2018-2019 järjestettävään vaihtoehtoisten valokuvausmenetelmien kurssiin.

Opetuspaikkana Suomen Pimiötaiteilijat ry:n pimiö Mörk, Nilsiänkatu 11–13F, 00510 Helsinki. Käynti Nokiantien puolelta, 3. kerros.

Kurssimaksu 50€. Kurssimaksuun ei kuulu ruokailu. Pimiöllä on toimiva keittiö, jossa voi lämmittää omaa lounasruokaa. Lähistöllä on myös ravintoloita ja kauppa.

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset: yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset: Jari Eklund, jarieklundfotographer@gmail.com, 041-4563336

Ilmoittaudu mukaan Holvi-verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


Neulanreikävalokuvauskurssi

27.–29.4.2018

 

Valokuvataiteilija Marja Pirilä on erikoistunut neulanreikä- ja camera obscura -menetelmiin ja käyttänyt niitä työssään 1990-luvulta lähtien. Pirilä on myös opettanut näitä tekniikoita lukuisissa työpajoissa Suomessa ja ulkomailla. 

www.marjapirila.com

Kurssilla koetaan valokuvan synty ja taika rakentamalla omat neulanreikäkamerat ja valottamalla mustavalkoisia paperinegatiiveja, joista vedostetaan pinnakkaismenetelmällä kuvia. Kurssi sopii kaikille asiasta kiinnostuneille.

Perjantai 27.4. klo 18–21:
Luento neulanreikävalokuvauksen historiasta ja nykykuvaajista sekä kameroiden suunnittelun, valmistuksen ja käytön perusteista. Neulanreikäkameroiden ideointia, suunnittelua ja rakentamista.

Tuo mukanasi jo ensimmäiseksi illaksi:
a) erilaisia ja erikokoisia valoa läpäisemättömiä pahvi-, muovi- tai peltirasioita/laatikoita/esineitä, jotka haluaisit muuntaa neulanreikäkameraksi.
b) omat sakset, viivoitin ja mattoveitsi

Lauantai 28.4. klo 10–17:
Kameroiden suunnittelua, rakentamista, testaamista ja kuvaamista. Paperinegatiivien kehitystä ja vedostamista.

Sunnuntai 29.4. klo 10-17:
Kuvaamista ja vedostamista. Yhteenveto.

Halukkaat voivat osallistua kansainväliseen Neulanreikäpäivään ja ladata teoksensa nettisivuille koko maailman nähtäväksi: www.pinholeday.org

Yhteystiedot:
Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset: Marja Pirilä, pirila@kolumbus.fi, 040 7166979

Kurssille voi ilmoittautua ja samalla maksaa osallistumisen Holvin verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


2018

 

KEVÄÄN KURSSIT

Filmikuvauksen peruskurssi                                                                13.-15.4.2018
Paluu mustavalkokuvaukseen - yhdistyksen kameroilla
opetellaan valotuksen perusteita ja filmin kehitystä 
filosofian tohtori Pietu Pohjalaisen ohjauksessa.


Musta-valkovedostuksen peruskurssi                                                 20.-22.4.2018  Valokuvataiteilija ja tohtorikoulutettava Katri Lassilan
vetämällä kurssilla tutustutaan pimiötyöskentelyn
perusteisiin. 


Musta-valkovedostuksen jatkokurssi                                                  25.-27.5.2018
Valokuvataiteilija ja taiteentohtori Kristoffer Albrechtin
vetämä mestarikurssi, jossa syvennytään
pimiötyöskentelyyn syvällisesti.


Tulossa myös erikoiskursseja lähiaikoina!

Lisätietoa kursseista ja kurssille ilmoittautuminen verkkokaupassa:

https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat


24.2.–24.3.2018

AURINGON LAPSIA -pimiötaiteilijoiden ryhmänäyttely Povan galleriassa

Vain siksi, että kasvit ovat vihreitä ja osaavat yhteyttää, maapallolla on happea hengitettäväksi. Mutta siihen tarvitaan aurinkoa ja kukat ovat auringon lapsia niin kuin me kaikki.” (Leena Krohn: Auringon lapsia)

Myös valokuvat ovat auringon lapsia. Valokuvan alkuperä on fotokemiallinen ja me pimiötaiteilijat vaalimme tätä tekniikkaa. On hämmentävää, kuinka samankaltainen tämä prosessi on fotosynteesin kanssa. Molemmat muodostuvat kahdesta vaiheesta: valoreaktioista/valon kuvaamisesta ja pimeäreaktioista/pimiötyöskentelystä. Fotosynteesin ensimmäisessä vaiheessa valoherkkä lehtivihreä sitoo auringon energian molekyyleihin (valon osuessa filmin valoherkkiin hopeahalideihin syntyy reaktio minkä seurauksena filmille muodostuu latentti, näkymätön kuva), tätä seuraa pimeäreaktiot, jolloin talteen otetun energian avulla hiilidioksidista syntetisoidaan hiilihydraatteja ja sivutuotteena syntyy happea (valotettu filmi kehitetään ja kuva muuttuu näkyväksi negatiiviksi, pimiössä tästä negatiivista vedostetaan valokuva ja sivutuotteena saattaa syntyä taidetta). 

Fotokemiallisessa prosessissa valo kuolee ja syntyy monta kertaa. Ensin valonsäteet syntyvät auringossa, sitten ne häviävät matkallaan, kunnes osuvat kohteeseensa ja syntyvät valoksi, siirtyvät ajasta ikuisuuteen tallentuessaan filmiruudulle, syntyvät taas uudelleen suurennuskojeen valossa ja kuolevat paperilla, lopulta kun viimeistelty vedos laitetaan esille ja valaistaan, niin alkuperäiset valonsäteet elpyvät kuin kukat vedessä.


Näyttelystä julkaistiin juttu Ilkka -lehdessä 14.3.2018: ”Kuvan pintaan jää aitoa hopeaa”

 

3.-5.11.2017

FILMIKUVAUKSEN PERUSKURSSI

 

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 3.-5.11.2017 mustavalkofilmikuvauksen peruskurssin, jolle ovat tervetulleita kaikki valokuvaamisesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan kuvannut filmikameralla. Kurssin vetää filosofian tohtori Pietu Pohjalainen.

Perjantai 3.11. klo 17:30-19:30:

 • pimiötilan ja välineistön esittely
 • valokuvauksen perusteet – aika, aukko, herkkyys
 • filmien ominaisuuksista

Lauantai 4.11. klo 10:00-15:00:

 • filmikuvausharjoituksia
 • valotuksen arvioiminen ja mittaaminen
 • filmin kehitys

Sunnuntai 5.11. klo 10:00-15:00:

 • kehitetyn filmin skannaaminen
 • lisää filmikuvausharjoituksia
 • filmin vedostaminen (yhteisharjoitus)

Kurssimaksu on 50€ ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki kiinnostuneet. Kurssimaksu sisältää opetuksen, viikonlopun ajaksi kameran käytöön sekä tarvittavat filmimateriaalit.

Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
FT Pietu Pohjalainen, ppohja@gmail.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com


27.–29.10.2017

ISON KAMERAN KURSSI

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää yhteistyössä Suomen Valokuvahistoriallisen Yhdistyksen kanssa ison kameran käyttökurssin 27. – 29.10.2017. Kurssi on alkeis- ja peruskurssi ison kameran käytöstä kiinnostuneille. Kurssia opettaa Veikko Kallio ja Keijo Westerberg, jotka ovat pitkän ammattiuran valokuvaajia.

Kurssi koostuu kolmesta opetuspäivästä ja sisältää mm. kameran säädöt, syvyysterävyyden ja perspektiivin hallinnan, objektiivit, käytettävät lisävarusteet ja materiaalit sekä kuvaamisen. Kurssilla käytetään niin laaka- kuin rullafilmimateriaalia, jotka kehitetään Mörk-pimiössä. Kurssilla ei varsinaisesti keskitytä vedostamiseen, mutta negatiiveista on mahdollisuus tehdä pinnakkaiset.

Perjantai 27.10. klo 17–20: Teoriaosuus.
Lauantai 28.10. klo 10–17: Kameran käyttö ja kuvaaminen. Filmien kehitys.
Sunnuntai 29.10. klo 10–16: Kuvaaminen, filmien kehitys, pinnakkaisten valmistaminen.

Kurssin hinta on 135€. Hintaan sisältyvät 4-5 kpl mv-laakafilmejä, kemikaalit sekä muut tarvittavat materiaalit. Kurssimaksuun ei kuulu ruokailu. Pimiöllä on toimiva keittiö, jossa voi lämmittää omaa lounasruokaa.

Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys, svhyry@gmail.com
https://www.svhy.org/

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com, 040 760 1545


24.–26.11.2017

MUSTA-VALKOVEDOSTUKSEN JATKOKURSSI MARRASKUUSSA

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 24.–26.11.2017 vuoden toisen hopeagelatiinivedostuksen jatkokurssin. Kurssi on tarkoitettu musta-valkovedostuksen perustaidot hallitseville. Kurssia opettaa tunnettu valokuvataiteilija ja taiteentohtori Kristoffer Albrecht, joka on opettanut valokuvausta, mm. vedostamista, noin 30 vuotta.

Kurssi koostuu kolmesta opetuspäivästä ja sisältää mm. negatiivien arvioinnin, valotuskäytännöt, vedostuspäiväkirjan pitämisen jne. Kurssilla harjoitellaan vedoksen heikentämistä sekä sävyttämistä. Myös valmiin vedoksen jälkikäsittelyyn liittyvät asiat tulevat kurssilla tutuiksi, kuten kuivan vedoksen suoristaminen ja prikkaaminen sekä valmiin vedoksen arvioiminen. Kurssilla käsitellään myös vedoksen esillepanoon liittyviä asioita.

Perjantai 24.11. klo 18–21: Teoriaosuus. Kurssilaisten negatiivimateriaaliin tutustuminen.
Lauantai 25.11. klo 9–16: Vedostamista. Sävyttämistä.
Sunnuntai 26.11. klo 9–16: Vedostamista. Sävyttämistä. Jälkikäsittely. Yhteenveto.

Kurssin hinta on 150€. Hintaan sisältyvät kemikaalit sekä 30 kpl baryyttivedostuspaperia. Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Kristoffer Albrecht, albrecht.kristoffer@gmail.com, 040 738 7560
www.kristofferalbrecht.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com, 040 760 1545


15.–17.9.2017

VEDOSTUKSEN PERUSKURSSI SYYSKUUSSA

Katri Lassilan menestyksekäs vedostuksen peruskurssi pidetään uudelleen syksyn alussa 15.–17.9.2017.

Kurssi on hopeagelatiinivedostuksen peruskurssi, jolle ovat tervetulleita kaikki vedostuksesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan vedostanut kuvaa pimiössä tai se olisi päässyt tyystin unohtumaan. Kurssia opettaa kokenut valokuvataiteilija ja opettaja Katri Lassila. www.katrilassila.com

Kurssin hinta on 135€ ja kurssille mahtuu seitsemän ensimmäistä ilmoittautunutta. Kurssimaksu sisältää valokuvakemiat ja 30kpl valokuvapapereita. Mikäli vedostuskärpänen puraisee, voi lisää papereita lunastaa käyttöönsä paikan päällä.

Pe 15.09. Klo 17–20: Teoriaosuus
La 16.09. Klo 10–18: Vedostusta
Su 17.09. Klo 10–18: Vedostusta ja kuvien viimeistelyä

Kurssilla käydään läpi ainakin seuraavat asiat:

 • Negatiivin arviointi ja valinta
 • Vedostusprosessin kulku
 • Valotusajan määritys, koevedokset
 • Lopullisen valotuksen määrittäminen ja hyvän vedoksen työstäminen
 • Kuvan huuhtelu ja kuivattaminen
 • Kuvan viimeistely

Kurssille voi ilmoittautua ja samalla maksaa osallistumisen Holvin verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/

Kurssin sisältöön liittyvät kysymykset:
Katri Lassila, katri.lassila(at)aalto.fi, 041 456 3336

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
yhdistyksen toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina(at)gmail.com


25.–27.8.2017

MUSTA-VALKOVEDOSTUKSEN JATKOKURSSI (uusi ajankohta)

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 25.–27.8.2017 hopeagelatiinivedostuksen jatkokurssin. Kurssi on tarkoitettu musta-valkovedostuksen perustaidot hallitseville. Kurssia opettaa tunnettu valokuvataiteilija ja taiteentohtori Kristoffer Albrecht, joka on opettanut valokuvausta, mm. vedostamista, noin 30 vuotta.

Kurssi koostuu kolmesta opetuspäivästä ja sisältää mm. negatiivien arvioinnin, valotuskäytännöt, vedostuspäiväkirjan pitämisen jne. Kurssilla harjoitellaan vedoksen heikentämistä sekä sävyttämistä. Myös valmiin vedoksen jälkikäsittelyyn liittyvät asiat tulevat kurssilla tutuiksi, kuten kuivan vedoksen suoristaminen ja prikkaaminen sekä valmiin vedoksen arvioiminen. Kurssilla käsitellään myös vedoksen esillepanoon liittyviä asioita.

Perjantai 25.8. klo 18–21: Teoriaosuus. Kurssilaisten negatiivimateriaaliin tutustuminen.
Lauantai 26.8. klo 9–16: Vedostamista. Sävyttämistä.
Sunnuntai 27.8. klo 9–16: Vedostamista. Sävyttämistä. Jälkikäsittely. Yhteenveto.

Kurssin hinta on 150€. Hintaan sisältyvät kemikaalit sekä 30 kpl baryyttivedostuspaperia. Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat

Lisätietoja ja kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Kristoffer Albrecht, albrecht.kristoffer@gmail.com, 040 738 7560
www.kristofferalbrecht.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com, 040 760 1545


19.5.2017

AVOIMET OVET

Suomen Pimiötaiteilijat Ry esittelee Mörk-pimiötä Kuvataideakatemian järjestämässä Open Studios -tapahtumassa 19. toukokuuta kello 11-18. Tervetuloa tutustumaan!


2.–4.6.2017

FILMIKUVAUKSEN PERUSKURSSI

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää 2.–4.6. 2017 mustavalkofilmikuvauksen peruskurssin, jolle ovat tervetulleita kaikki valokuvaamisesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan kuvannut filmikameralla. Kurssin vetää filosofian tohtori Pietu Pohjalainen.

Perjantai 2.6. klo 17:30-20:00
- pimiötilan ja välineistön esittely
- valokuvauksen perusteet – aika, aukko, herkkyys
- valotuksen arvioiminen ja mittaaminen
- filmien ominaisuuksista

Lauantai 3.6. klo 10:00-16:00
- filmikuvausharjoituksia
- salamakuvaus filmillä
- keskiformaatin käyttäminen (yhteisharjoitus)
- filmin kehitys

Sunnuntai 4.6 klo 10:00-16:00
- kehitetyn filmin skannaaminen
- lisää filmikuvausharjoituksia
- filmin vedostaminen (yhteisharjoitus)

Yhdistyksen puolesta tarjolla on lainaksi filmikameroita (Olympus OM-1 ja Pentax Spotmatic), mutta myös oman filmikameran voi ottaa mukaan. Kurssimaksu on 50€ ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki kiinnostuneet. Kurssimaksu sisältää opetuksen, viikonlopun aikana käytettävän filmirullan sekä yhteisten osuuksien materiaalit. Mustavalkokärpäsen purressa harrastusta voi jatkaa yhdistyksen järjestämillä vedostuksen perus- ja jatkokursseilla.

Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Suomen Pimiötaiteilijat ry:n verkkokaupan kautta osoitteessa: https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/


10.-12.3.2017

VEDOSTUKSEN PERUSKURSSI MAALISKUUSSA

Suomen Pimiötaiteilijat ry järjestää historiansa ensimmäisen kurssin 10.–12.3.2017. Se on hopeagelatiinivedostuksen peruskurssi, jolle ovat tervetulleita kaikki vedostuksesta kiinnostuneet. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, eli mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskaan vedostanut kuvaa pimiössä tai se olisi päässyt tyystin unohtumaan. Kurssia opettaa kokenut valokuvataiteilija ja opettaja Katri Lassila. Kurssin hinta on 135€ ja kurssille mahtuu seitsemän ensimmäistä ilmoittautunutta. 

Kurssille voi ilmoittautua ja samalla maksaa osallistumisen Pimiötaiteilijoiden/Holvin verkkokaupan kautta osoitteessa https://holvi.com/shop/pimiotaiteilijat/. Kurssimaksu sisältää valokuvakemiat ja 30kpl valokuvapapereita. Mikäli vedostuskärpänen puraisee, voi lisää papereita lunastaa käyttöönsä paikan päällä.

Aikataulu:
Pe 10.03. Klo 17–20: Teoriaosuus
La 11.03. Klo 10–18: Vedostusta
Su 12.03. Klo 10–18: Vedostusta ja kuvien viimeistelyä


Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset: 
Toiminnanjohtaja Natalia Kopkina, nkopkina@gmail.com

Kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset: 
Puheenjohtaja Katri Lassila, katri.lassila@aalto.fi


9.3.2017

KUNNIAJÄSENTEN JUHLISTAMINEN

Suomen Pimiötaiteilijat ry:n hallitus nimesi yhdistykselle kaksi kunniajäsentä, jotka valittiin vuoden ensimmäisessä kokouksessa. Kunniajäseniksi hallituksen yksimielisellä päätöksellä valittiin valokuvataiteilijat Pentti Sammallahti ja Kristoffer Albrecht, jotka ovat läpi koko uransa ainutlaatuisella tavalla edistäneet, opettaneet ja kehittäneet pimiövedostustaiteen perinnettä Suomessa ja ulkomailla. Vastavalittuja kunniajäseniä juhlistamme pimiössämme Mörkissä torstaina 9.3. Klo 17–19. Tervetuloa kilistämään kuohuvaa iloisissa merkeissä kunniajäsenten ja meidän kanssa!


4.11.2016

TERVETULOA MÖRKIN AVAJAISIIN!

Tule juhlimaan kanssamme perjantaina 4.11.2016 klo 18.00 alkaen.

Ohjelmassa on ruokaa, juomaa, live-musiikkia ja ilonpitoa!