Pimiötila Mörk

Pimiötila Mörk remontoitiin Helsingin Vallilaan Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön taiteilijataloon vuoden 2016 aikana. Tila pitää sisällään itse pimiön sekä valoisan oleskelutilan.

pimiotaiteilijat_mork_01.jpg
pimiotaiteilijat_mork_06.jpg
pimiotaiteilijat_mork_07.jpg

Pimiössä on kolme suurta allasta vesieristetyssä tilassa, jossa on lattiakaivo ja kohotettu lattia tulvakynnyksineen. Tilassa on kuusi ilmanvaihtokanavaa, joista kolme kehitysaltaiden yläpuolella. Pimiöstä on kaksi uloskäyntiä: valosulkukäytävä sekä varauloskäynti.

Suurennuskoneet, 8 kpl:

  • 5 kpl 35mm ja 6x7cm negatiiveille

  • 2 kpl max. 4x5" negatiiveille

  • 1 kpl max. 8x10" negatiiveille

Kaksi koneista (35mm/6x7cm ja 4x5") ovat erillisissä kopeissa, joissa vaikeampien negatiivien vedostus on mahdollista omassa rauhassa. Muut koneet on nostettu pyörillä varustetuille pöydille ja tila on siten muunneltavissa opetusta ja erilaisia tapahtumia varten.

Valoisan tilan puolella sijaitsee vetokaappi, kuvien kuivausteline sekä kuvaprässi. Tuuletuksella, hanalla ja viemärillä varustettu vetokaappi on tarkoitettu kuvien sävyttämiseen sekä sellaisiin kemiallisiin kokeiluihin, joissa on tärkeää eristää kemikaalihöyryt pois muusta tilasta. Valoisalla puolella on myös oleskelutila, jossa on pieni keittiö ja säilytystilaa jäsenten vedostusmateriaaleille.

Marraskuussa 2016 yhdistys vastaanotti lahjoituksena filmikameroita ja lukuisia niihin kuuluvia tarvikkeita ja objektiiveja Helsingin yliopiston Arkeologian laitokselta. Yhdistys sai käyttöönsä kolme kinokoon Olympus-kameraa, keskikoon Bronican, Rolleicordin ja Pentaxin, sekä Linhof Technika -laakafilmikameran. Kaikki kamerat tullaan tarkastamaan ja huoltamaan, jonka jälkeen ne tulevat yhdistyksen jäsenten lainattaviksi. 

pimiotaiteilijat_mork_03.jpg
pimiotaiteilijat_mork_04.jpg
pimiotaiteilijat_mork_09.jpg
pimiotaiteilijat_mork_11.jpg